De keuken van Ellen en Rene is een goed voorbeeld van hoe een sterke visie, vriendschap en vakmanschap kunnen samenkomen. Hun keuken in Purmerend werd gerealiseerd door Keukenstudio van den Bijtel, inmiddels geen onbekende voor het stel. “Dit is al onze derde keuken bij ze, en ook de tweede in dit huis”, vertelt Ellen.
Een keuken die ontstond aan de keukentafel
Het idee voor een nieuwe keuken begon heel informeel. “We hadden wat apparaten die stuk gingen en we zaten hier aan tafel met goede vrienden Gert-Jan en Ingrid van Van den Bijtel. Toen zeiden we: misschien wordt het tijd voor iets nieuws.” Wat volgde, was een groter project dan verwacht. “Ingrid zei meteen: dat muurtje moet eruit. Wij riepen nog: we gaan niet weer verbouwen hoor! Maar uiteindelijk zijn we zó blij dat ze heeft doorgezet.”
De kleine vestibule werd gesloopt, de hal betrokken bij de keuken en hoge kasten maakten hun intrede. “Dat is echt de kracht van Ingrid. Zij ziet het plaatje meteen en werkt het uit. Daarna krijgen wij het gewoon op papier te zien.”
Zwart, mat en toch warm
De keuken is volledig zwart, maar door goede materiaalkeuzes voelt het allesbehalve kil aan. “We hebben een schiereiland in matzwart, net als de ladekastjes. De hoge kasten hebben een houtnerf, dat geeft net wat warmte. En het blad is licht met een bruinige ader – dat matcht weer perfect met de nieuwe vloer.” Het werkblad is een Marconia Keramiek blad van het merk ARTE, dat zorgt voor een luxe en duurzame uitstraling.
Het kookeiland kreeg een nieuwe bar, waardoor de ruimte nog uitnodigender werd. De basis van het eiland bleef hetzelfde, maar door de nieuwe bar en een andere combinatie van kleuren voelt het toch als een nieuwe keuken voor het stel.
De kracht van vakmanschap en vriendschap
De samenwerking met Van den Bijtel was voor Ellen en Rene vanzelfsprekend. “Gert-Jan en mijn man kennen elkaar al sinds de politieschool. We zijn al sinds 1992 bevriend. Dus als er een showroomkeuken verplaatst moet worden, helpt mijn man Gert-Jan ook gewoon even.”
“Gert-Jan is een echte perfectionist. Hij vertrekt pas als alles perfect staat. En Ingrid? Die heeft zo’n goed oog voor styling en indeling. Samen zijn ze een topteam.”
Een stoomoven die het verschil maakt
Waar Ellen het meest van geniet? “Zonder twijfel de stoomoven. We gebruiken hem dagelijks. Groenten, aardappels, alles gaat erin. Worteltjes komen er zó zacht en zoet uit, dat lukt je niet met een pannetje.”
“Ik raad iedereen een stoomoven aan. Onze vorige was van Gaggenau, nu hebben we een van Miele. Die heeft zelfs voorgeprogrammeerde recepten. Je drukt op ‘aardappelen’ en de oven stelt alles zelf in – van tijd tot temperatuur. Het is echt geweldig.”
Ook over andere keuzes is Ellen enthousiast. “De hoge koelkast en vriezer van Liebherr zijn fantastisch. En die uittreklades in de hoge kast? Ideaal.”