Binnenkijken in

een prachtig klimaatneutraal huis

De inwoners van dit klimaatneutrale huis haalden hun inspiratie voor de open keuken uit de natuur

De bewoners hebben samen met een architect en Keukenstudio van den Bijtel het hele huis vormgegeven. Laat je inspireren door het duurzame design en de adembenemende details en ontdek hoe deze bewoners de eisen rondom wonen aan een Natura-2000 gebied hebben geïntegreerd in het hele huis.

Klimaatneutraal huis

Aangezien het huis aan een Natura-2000 gebied staat, moest het huis volledig klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat energiegebruik in het huis niet bijdraagt aan klimaatverandering. Dit gegeven moest altijd worden meegenomen in de overwegingen rondom het huis. De kookplaat werkt bijvoorbeeld volledig op elektriciteit en het Bora afzuigsysteem heeft een plasmafilter. Dit systeem werkt met recirculatie wat betekent dat de lucht niet naar buiten wordt afgevoerd, maar juist wordt gefilterd en terug naar binnen wordt geleid.

Inspiratie uit de natuur

Voor de vormgeving voor zowel de keuken als de rest van het huis is er veel inspiratie gehaald uit de nabije natuur. De eigenaren hebben op het strand bij hun huis een handvol schelpen gepakt. De kleuren van deze schelpen zijn hierna gebruikt in alle elementen van het huis. Een grote glazen schuifpui scheidt het huis van het terras. Bij mooi weer kan deze helemaal open worden gezet, waardoor het binnenleven en het buitenleven naadloos in elkaar overlopen.

Genieten van de open keuken

Bij het plaatsen van de open keuken is ervoor gekozen om deze aan de zonkant van het huis te plaatsen. Er komen geregeld vrienden over de vloer die dan ook vaak in het huis overnachten en samen met de bewoners genieten van het strand en duinen in de buurt. De open keuken zorgt voor veel gezelligheid en interactie tijdens het koken en kijkt uit op de eettafel en het terras.

Hoogwaardige keukenapparatuur

De kookplaat en ovens van Gaggenau zijn van zeer hoge kwaliteit. Dankzij de ruime kookplaat kan er met maar liefst acht pannen tegelijk worden gewerkt. De oven verwarmt heel gelijkmatig en is zeer ruimtelijk. Daarnaast bevat de keuken een grote koelkast met allerlei extra functies, zoals bijvoorbeeld een groenten bevochtiger. Zo kunnen veel ingrediënten lang worden bewaard. Doordat het huis dicht bij de kust gelegen is, halen de bewoners geregeld verse ingrediënten als oesters, kreeft en vis voor hun gerechten die mooi in deze koelkast kunnen worden opgeslagen.

 Samenwerking met architect en keukenexpert

Er zijn veel gesprekken gevoerd met Keukenstudio van den Bijtel om dit project zo goed mogelijk te laten verlopen. De bewoners waardeerden het enorm dat de samenwerking tussen van den Bijtel en de architect soepel is verlopen. Hierdoor konden ze de kleuren en materialen die in de rest van het huis zijn gebruikt goed afstemmen met die van de keuken. De nis aan de voorkant van het keukeneiland was niet iets wat van den Bijtel standaard bij de keuken kon aanleveren. Zij hebben toen goed meegedacht om dit toch te realiseren. Kortom: een uitstekende samenwerking!

© Keukenstudio Van den Bijtel | webdesign by BRANDRS